Anna en Muziek

Mijn activiteiten en achtergrond

Zang

Zingen doe ik al heel mijn leven. In mijn studententijd in Delft heb ik in diverse kamerkoren gezongen. Het repertoire was met name hedendaagse muziek en oude muziek. Nu verdiep ik me in Folk: Muziek uit Schotland, Ierland en andere Keltische regio’s. Ik probeer daarbij dicht bij de oorspronkelijke zang te blijven. Mijn stemtype is Alt-Mezzo.

Meer over zang

TOEN: Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft heb ik zanglessen genomen bij Wilma Franchimon. Ik zong voornamelijk muziek van componisten uit de twintigste eeuw. Al snel ging ik (als alt) meezingen in diverse kamerkoren die zich ook bezighielden met hedendaagse muziek, zoals Het Nieuw Kamerkoor Delft en Het Leids Projectkoor. Daarnaast trad ik op in een close harmony groep Toverslag.

In 1993 heb ik meegedaan met het Nederlands Studentenkamerkoor olv Daniel Reuss en vandaaruit werd ik in de jaren daarna gevraagd voor diverse projecten door het land. Eigenlijk was ik naast mijn werk bijna elke avond en weekend onderweg om te zingen. Dit was niet te combineren met een gezin. Het is vrij abrupt gestopt en ik heb iets meer dan tien jaar niet gezongen.

NU: Rond 2010 kreeg ik heimwee naar het zingen. Ik heb weer zanglessen genomen bij Michel Poels en heb enkele jaren meegezongen met Lady Amazone. Een groep van 7-8 dames. Ook heb ik meegezongen in de Opera Cajanus, een project in Haarlem o.a. opgezet door Michel Poels.

In mijn jeugd werd thuis veel Folk geluisterd en gezongen. Ik besloot om daarin verder te gaan. Ik vind het leuk om de liederen in de oorspronkelijke taal te zingen. Ik ben harp gaan spelen om mezelf te kunnen begeleiden en ben me in de taal gaan verdiepen. Inmiddels arrangeer ik liederen en zing ik in diverse talen. In de zomer ga ik naar cursussen. Ik heb in Spanje Galicische en Baskische liederen geleerd. In Schotland een cursus Scottish Gaelic gedaan en cursussen Scottish Gaelic zingen met Joy Dunlop en Christine Primrose. Ik heb meegedaan aan the Royal National MOD in Oban: een groot jaarlijks Scottish Gaelic evenement. Sinds kort zing en speel ik in de Folkgroep Moirea.

 

Harp

Om mezelf te kunnen begeleiden ben ik opzoek gegaan naar een geschikt instrument. Dat werd de Keltische harp. Voor mij een gouden greep. Het is een heerlijk instrument dat bij mij en mijn stem past. Ik heb regelmatig les van harpspelers uit Schotland. Inmiddels arrangeer ik mijn eigen begeleidingen.

Meer over Harp

Als zangeres ben je altijd afhankelijk van andere muzikanten. Om mezelf te kunnen begeleiden ben ik in 2010 op zoek gegaan naar een geschikt instrument. Zo kwam ik, via internet, uit bij de Keltische harp of haakjes harp. Nooit aan gedacht! De volgende dag was de jaarlijkse Open Harp Dag van de Nederlandse Harp Vereniging. Ik ben in de trein gestapt naar Venlo en daar kreeg ik de mogelijkheid om achter een harp te zitten en te spelen. Ik was meteen verkocht. Binnen een week had ik een tweedehands harp in huis en mijn eerste harples bij Eefke de Geus in Zoetermeer. Zij heeft mij de basis technieken geleerd.

Vanaf 2012 kreeg ik de mogelijkheid om les te krijgen van Cheyenne Brown, een harpiste uit Schotland. Een kans die ik direct oppakte. Zeven keer per jaar kwam ze naar Nederland om les te geven. In een les gaat alles uit het hoofd. Bladmuziek krijg je achteraf als geheugensteun. Ik leerde speciale technieken voor het spelen van Keltische muziek. Ze heeft me ook tips gegeven voor het maken van arrangementen. Vier jaar geleden heeft ze het stokje overgedragen aan Rachel Hair, ook een bekende harpiste uit Schotland. In Corona-tijd gingen de lessen voornamelijk via Zoom. Ik vind het fijn dat de lessen nu weer live zijn. Dit jaar ben in naar het Internationaal Harp Festival in Edinburgh geweest en heb lessen gevolgd in Welse en Bretonse harpmuziek. 

 

Taal

Ik vind het leuk om liederen zoveel mogelijk in de oorspronkelijke taal te zingen. Ik heb contact met native speakers en laat liederen inspreken zodat ik ze kan afluisteren. Voor een juiste uitspraak is naast heel veel luisteren ook goed om basiskennis van de taal en de structuur zelf te hebben. Ik leer nu diverse talen en volg in mijn vakanties regelmatig taal- en zangcursussen in het buitenland.

Over de talen

 

Op de middelbare school heb ik Engels, Frans, Duits en Latijn gehad. De volgende talen ben ik nu aan het leren of staan op mijn lijst om te leren. 

Welsh : In 2021 heb ik de cursus Welsh gedaan via DuoLingo. Ik kan nu een beetje Welsh praten en zelfs een beetje de krant lezen. Ik ben me verder aan het verdiepen in de taal door onder andere liederen in het Welsh in te studeren. Daarnaast mail ik met vrienden in Wales.

Scottish Gaelic : Ik zing verschillende liederen in deze taal. Ik ben twee opeenvolgende jaren naar Skye geweest om een taal- en muziekcursus te volgen. Ik ben nu Gaelic aan het leren via DuoLingo, Memrise en echte boeken. 

Irish : Op de lijst om na Scottish Gaelic op te pakken. Ze zijn sterk met elkaar verwant.

Noors : Het leren van een Scandinavische taal stond al lang op mijn lijst. Ik ben Noors gaan leren in DuoLingo en Memrise. Het is een hele leuke taal om te leren. Maar ik heb het nu tijdelijk op een laag pitje moeten zetten. Het wordt een beetje veel om naast Scottish Gaelic en Welsh te doen.

Spaans : Op de lijst. Bij een zangcursus tijdens een muziekvakantie in Spanje heb ik ontdekt dat er erg veel mooie Spaanse liederen bestaan. En, het is een handige taal om te kunnen.

Nederlandse Gebarentaal : In het najaar van 2019 heb ik de cursus Nederlandse Gebarentaal deel 1 gevolgd bij het doveninstituut in Zoetermeer. Door Corona heb ik me nog niet kunnen opgeven voor deel 2. Dit ga ik zeker doen zodra het weer mogelijk is. Het is echt heel leuk om te doen. Ik kan het iedereen aanraden.

 

Folkgroep Moirea

De groep bestaat uit vier muzikanten: Anna (Zang en harp), Jasmijn (Viool), Michel (Percussie) en Paul (cello). We arrangeren zelf onze nummers in combinatie met eigen composities. Zo ontstaat een geheel eigen geluid.

Over Moirea

De groep is opgericht in de zomer van 2019 op Iz, een eiland in Kroatië. Daar hebben we als gelegenheidsensemble voor het eerst samen gespeeld en dat beviel zo goed dat we besloten om in Nederland verder te gaan.

Anna Rutten: Zang en harp

Jasmijn Rais: Viool

Michel Grens: Bodhran en percussie

Paul Adams: Cello

 

De Muzikale Ontmoeting

Sinds september 2022 zing en speel ik bij de Muzikale Ontmoeting, een organisatie die muziek brengt in de zorg. Eén à twee keer in de week geven we een muzikale nachtzoen door middel van live muziek op een afdeling van een verzorgingshuis. Het persoonlijke contact met de bewoners maakt het een bijzondere en mooie ervaring.

Over de Muzikale Ontmoeting

Lees meer over de Muzikale Ontmoeting en de muzikale nachtzoen op de website.

 

Eigen liederen en tunes

Sinds kort ben ik begonnen met het schrijven van eigen tunes, liedjes en gedichtjes in het Nederlands en Engels. Er zitten serieuze bij die ik op zal nemen in mijn repertoire. Maar ik vind het ook leuk om gekke liedjes te maken. Misschien ga ik sommige wel delen…

Hieronder staan ruwe opnames gemaakt op de dag zelf. Ik maak ze om een lied of tune te kunnen onthouden en eventueel later verder uit te werken. Een soort kladblok.

Tune: Let's go 2021

Een tune gemaakt op 2 januari 2021. Wat zal 2021 brengen? (ruwe opname)

Lied: Mijn stip

Een lied geschreven in april 2021. (ruwe opname)

 

Mijn stip

Ik heb een stip op de horizon
aan het einde van de zee
Ik zal het nooit bereiken
want die stip vaart met me mee

Ik kan op het strand blijven staan
en staren naar de zee
Ik kan eeuwig blijven dromen
maar dan blijft het slechts een idee

Dus ik stap dapper in de golven
en ga mijn stip achterna
met mijn blik gericht op de horizon
weet ik waar ik ga

Ik heb een stip op de horizon
aan het einde van de zee
Ik zal het nooit bereiken
want die stip reist met me mee

Kom ik aan op de top van een berg
heb ik even een doel gehaald
En als ik daar dan van geniet
is de stip alweer afgedaald

Het maakt niet uit hoe hard ik ga
dus haasten heeft geen zin
Geregeld sta ik even stil
—-

Ik kijk nu naar de horizon
het geeft me een goed gevoel
Het volgen van die stip in de verte
is misschien wel mijn doel

Ik heb een stip op de horizon
aan het einde van de zee
En ik weet da’k ‘t nooit bereiken zal
want die stip reist met me mee